شمار بسیار بالا و بی‌سابقه نیروهای امنیتی در خیابان ها

 

دويچه وله  : سردار احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی، گفته است که سیاست نیروی انتظامی در برخورد با «اغتشاشات» کاربرد «خشونت حداقلی» است. گزارش‌هایی که از تهران و شهرستان‌ها رسیده، حاکی از برخورد شدید نیروهای امنیتی با معترضان است.درگیری‌هایی که از حدود ساعت یازده صبح امروز در نقاط گوناگون تهران آغاز شده بود، در ساعات بعدی تشدید شد و گسترش یافت. شاهدان عینی از شمار بسیار بالا و بی‌سابقه نیروهای امنیتی در خیابانها و میدان‌های پایتخت خبر داده‌اند.رویترز و چند خبرگزاری دیگر از بروز حرکت‌های اعتراضی در روز شنبه (۵ دی) در تهران گزارش کرده‌اند. یک منبع خبری خبرگزاری‌ها سایت اینترنتی "جرس" است.

به گزارش "جرس" صدها نیروی یگان ویژه  از حوالی ساعت ۹ صبح روز شنبه در خیابان‌های مرکزی تهران مستقر شده‌ بودند.

"فعالین حقوق بشر و دموکراسی در ایران" از بسیج نیروهای گارد ویژه، سپاه پاسداران، نیروی انتظامی، بسیج و لباس شخصی خبر دادند. تمرکز استقرار نیروهای دولتی بیشتر در خیابان آزادی از تقاطع نواب صفوی تا میدان انقلاب و از آنجا تا  چهار راه ولی عصر بوده است. شاهدان عینی حضور شمار بالای نیروهای نظامی و امنیتی را مانع شکل‌گیری تجمع‌های بزرگ مردم بخصوص در ساعات اولیه صبح امروز می‌دانند.

خبرنگار "جرس" گزارش داد که تعداد بسیار زیادی از نیروهای گارد ویژه «با تجهیزات کامل» از میدان فردوسی در حال حرکت به سمت چهارراه ولی عصر و انقلاب دیده شده‌اند. "جرس" این بسیج امنیتی را نشانگر تشدید درگیری‌ها در میدان انقلاب دانسته است.

پیش از این  جمعیت انبوهی از مردم در حدود ساعت یازده صبح به وقت تهران بدون سر دادن شعاری خاص از میدان امام حسین به سمت میدان انقلاب در حال حرکت بودند که در منطقه پل چوبی ماموران نظامی راه را بر آنان بستند و این موجب درگیری شدید در این منطقه شد. پس از شروع درگیری مردم شروع به شعار دادن کردند.

 

 کنترل، دستگیری، برخورد خشن

 

شاهدان عینی‌ای که در میدان امام حسین حضور داشتند، از دستگیر شدن عده‌ای خبر می‌دهند. یک شاهد عینی به دویچه‌وله گفت:  «در حمله‌ای که نیروهای انتظامی و گارد ویژه به مردم داشتند، علاوه بر اینکه به آنها حمله می‌کردند که بزنندشان، هر که را هم دستشان می‌رسید دستگیر می‌کردند. ولی تعداد دستگیری‌ها چشمگیر نبود. شاید من خود به شخصه ۳ تا ۴ مورد را دیدم. حمله‌شان بسیار شدید بود و نسبت به روزهای دیگر بسیار تفاوت داشت

 

به گزارش "فعالین حقوق بشر و دموکراسی در ایران" ماموران "لباس شخصی" بخصوص زنان و دختران را کتک می‌زدند.  در این مورد شاهدی عینی به دویچه وله گفت: «در تظاهرات گذشته، مثلا ۱۳ آبان و ۱۶ آذر وقتی مردم را می‌زدند، بیشتر مردها مورد هدف قرار می‌گرفتند. زنها را هم کمتر دستگیر می‌کردند. اما در این تظاهرات امروز به شدت به زنها حمله کردند. من خودم ۳ تا ۴ مورد شکستگی سر و بینی در زنها دیدم

سایت "جرس" از به کارگیری گاز اشک‌آور در میدان امام حسین و شلیک تیر هوایی خبر داده است.

بنابر خبرهای منتشر شده در "جرس" و سایت‌های اجتماعی، حرکت مردم از میدان امام حسین به سمت میدان ۲۴ اسفند و آزادی بوده است. نیروهای گارد ویژه راه پیشروی آنان را سد کرده‌اند. مردمی که با خودروهای خود در این حرکت شرکت داشته‌اند، با زدن مداوم بوق، اعتراض خود را به اقدامات نیروهای نظامی نشان داده‌اند.

 

 خبرنگار جرس برخورد نیروهای نظامی با مردم را بسیار خشن توصیف کرده و می‌نویسد با وجود این، مردم را صحنه را ترک نکردند. همچنین گزارش شده که نیروهای نظامی از گارد ویژه، شیشه‌های خودروهایی که در محل هستند یا آنهایی را که بوق می‌زنند، با باتوم می‌شکنند. شاهدی عینی در این باره به دویچه وله گفت: «پلیس با باتوم به مردم حمله می‌کرد و علاوه بر آن شیشه ماشین‌ها را به شدت می‌شکستند. هیچ ماشینی امنیت نداشت، چه آنی که بوق می‌زد، چه آنی که نمی‌زد، چه آنی که با مردم بود و چه آن که نبود. شیشه ماشین‌ها، بغل ماشین‌ها، در ماشین‌ها، همه را خرد می‌کردند و یک حالت زحشیانه‌تری نسبت به روزهای دیگر داشتند

تجمع و درگیری‌هایی در مناطق مختلف تهران، از جمله میدان فردوسی، خیابان ستارخان، بین میدان توحید و خیابان دریان نو، خیابان و میدان انقلاب و تقاطع فلسطین و میدان ۷ تیر گزارش شده است.

 "این ماه ماه خونه، یزید سرنگونه"، "ما اهل کوفه نیستیم، پشت یزید بایستیم" و "مرگ بر دیکتاتور" از شعارهایی بودند که در تظاهرات امروز به گوش می‌رسیدند.

از وجود درگیری در شهرهای اصفهان، تبریز، مشهد، کرمانشاه و اهواز نیز خبرهایی منتشر شده است.

از تهران گزارش شده که اینترنت دچار اختلال شده و سرعت آن نیز بسیار کند است.

یک فعال حقوق بشر به دویچه وله گفت که امروز فعالان حقوق بشر زیر کنترل ماموران امنیتی بوده‌اند که آنان را از لحظه خروج از خانه تعقیب می‌کرده‌اند. این فعال حقوق بشر این عمل را بی‌سابقه ارزیابی کرد و گفت که ممکن است دستگاه امنیتی در پی دستگیری‌های جدید فعالان حقوق بشر در ایران باشد.

 

ادامه اعتراض‌ها پس از پراکندگی در بعد از ظهر

 

ممانعت ماموران امنیتی و نظامی از برگزاری تجمع و تظاهرات در تهران موجب پراکندگی مردم شد. با این حال به گزارش سایت "جرس" مردم تظاهرات و شعاردهی خود را در اتوبوس‌هایی که بین امام حسین و آزادی تردد می‌کنند، ادامه داده‌اند.

ورودی و خروجی‌های متروی تهران نیز زیر کنترل ماموران امنیتی بوده است. وسایل برخی مسافران را بازرسی می‌کرده‌اند. بنا بر مشاهدات خبرنگار "جرس" تمرکز ماموران روی مسافرانی بوده که نماد رنگ سبز به همراه داشته‌اند. به گزارش "جرس" ماموران امنیتی در مواردی تلفن‌های همراه مسافران را ضبط کرده‌اند.

 

تهدیدات فرمانده نیروهای انتظامی

 

سردار اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی، روز شنبه در جمع خبرنگاران در محل فرماندهی انتظامی استان کرمانشاه گفته است که سیاست نیروی انتظامی در برخورد با «اغتشاشات» کاربرد «خشونت حداقلی» است.سردار اسماعیل احمدی مقدم تأکید کرده است، «آنجایی که این اغتشاشات به تخریب و آشوب کشیده شود، با قاطعیت برخورد خواهد شد و قاطعیت به معنای شناسایی و بازداشت لیدرهاست